KEHADIRN BB M TELAH LGKPKAN SGLNYA..LIVE LIFE TO FULLEST.I'M BEING A MUMMY!!

KEHADIRN BB M TELAH LGKPKAN SGLNYA..LIVE LIFE TO FULLEST.I'M BEING A MUMMY!!
MY NAME IS NUR MARISSA WIRDANIA BT MOHD NOOR!!! WELCOME TO MY MUMMY BLOG!!

~~BE MY FRIENDS~~

Wednesday, August 18, 2010

~~Kompom berasap telinga..Ahakss!!~~


Allllooooowwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lalala…wirda asyik mngular jer ari ni..kadang2 ade mood nak draft ntry..tapi bila mood dah hilang..trus taknak draft dah..hehe..mmm..wirda taknak cakap banyak la..sebab ari ni wirda posa!!!! (macam la wirda sorang ja posa ari ni)..ahaksss..

MySpaceMySpaceMySpaceMySpace

Meh wirda nak cite sikit tntg ape ptg semalam..ape yang wirda masak…bukan apa..wirda ni dah ade laki.. so ari2 nak fikirkan masak ape masa nak berbuka nnti..testing katakan..blajar seimbangkan garam dan gula dalam masakan..lgpun lalink suka kalau wirda masak.. hehe..

MySpaceMySpaceMySpaceMySpace

Mmmm..semalam kan wirda buat daging masak black pepper..aduh..mmg sedap tau..smestinya ckup rasa..tengok la lauk ni..nyum..nyum…

 
MySpaceMySpaceMySpaceMySpace

Lauk ni sesuai untuk ibu dalam pantang.Padanan yang paling ngam untuk daging ni ialah nasi panas yang ditabur dengan lada hitam yg dikisar halus. Kalau terlebih pulak letak serbuk lada hitam sampai berasap telinga dibuatnya!! Memang best la resepi ni..ni wirda nak kongsi resepi ni dgn korang tau..dan sesiapa nak mencuba…silalah mencuba ye..Ahaksss

Bahan-bahan:

400 gram daging -potong nipis
1 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar seasoning
1 sudu besar lada hitam yang dikisar halus
Sedikit kicap manis
sedikit garam
3 ulas bawang putih-mayang
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan air
1 biji cili merah
sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1.Didalam sebuah bekas, perapkan seketika daging dengan minyak bijan,seasoning dan lada hitam.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, tak perlu sampai garing.Masukkan daging yang diperap tadi,kecilkan api dan biarkan daging empuk.
3.Kemudian masukkan kicap manis supaya kuahnya hitam sedikit.Tambahkan lagi serbuk lada hitam,juga letakkan garam mengikut citarasa masing-masing.Masukkan cili merah.
4.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.Lebihkan air jika mahu.Setelah kuah mendidih,bolehlah dihidangkan.

2 comments:

  1. haha~~sjk bile jd chef neh..

    ReplyDelete
  2. hahha..jgn jles ye...chef bertauliah suatu hari nanti..ahaksss

    ReplyDelete

~INILAH KEBAHAGIAAN KAMI~

~INILAH KEBAHAGIAAN KAMI~